Alles over Polysacchariden en bèta-D-glucanen

De immunomodulerende kracht van medicinale paddenstoelen

Superfoods en gezondheidstrends schieten als paddenstoelen uit de grond.
Zeker sinds de COVID-19 pandemie waar wij wereldwijd onder gebukt gaan, lijken steeds meer mensen geïnteresseerd te raken in wat zij zelf kunnen doen om gezond te blijven.

Ganoderma lucidum (Reishi)

Ganoderma lucidum (Reishi)

Gezonde ondersteuning

Medicinale paddenstoelen worden al jaren onderzocht en over één ding zijn wetenschappers het eens: Polysacchariden en met name de bèta-D-glucanen uit medicinale paddenstoelen kunnen ons immuunsysteem ondersteunen.
Maar wat zijn dat nou? Polysacchariden? Bèta-D-glucanen? En wat voegen ze toe aan onze gezondheid?

In dit artikel zoomen we in op de wonderlijke samenwerking tussen immuuncellen en beta-D-glucanen en laten we zien hoe deze ons immuun- en afweersysteem kunnen ondersteunen.

Wat zijn polysacchariden?

Polysacchariden worden gevormd uit zich herhalende moleculaire eenheden. Deze moleculaire eenheden kunnen bestaan uit mono-sacchariden, zoals fructose en glucose, of uit di-sacchariden, zoals lactose en sucrose. Deze mono-sacchariden of di-sacchariden worden met elkaar verbonden door glycosidebindingen waarna er een lange keten aan koolhydraatstructuren worden gevormd die wij polysacchariden noemen.

Polysacchariden; suiker?

Voor de oplettende lezers klinkt het dus alsof polysacchariden uit suikers bestaan, en dit klopt!

Maar in tegenstelling tot de suikers die wij kennen en die tegenwoordig niet meer zo’n hoge ‘health factor’ hebben, zijn polysacchariden complexe suikermoleculen die moeilijk te verteren en af te breken zijn door ons lijf. Dit laatste komt doordat polysacchariden zo vol zitten met voedingsstoffen dat ons lichaam er lang over doet om deze te verteren, met als gevolg dat er een langer verzadigd gevoel blijft en onze bloedsuikerspiegel daardoor stabieler blijft.

Polysaccharide

Polysaccharide

Wat zijn bèta-D-glucanen?

Er zijn vele verschillende vormen van polysacchariden. Degene die echter als het meest gezond worden bestempeld zijn bèta-D-glucanen.

En ook van bèta-D-glucanen zijn weer verschillende vormen, maar de bèta-D-glucanen die voorkomen in schimmels en gist hebben een zogenaamde 1-3 en 1-6 vertakking die ook wel (1-3) en (1-6) bèta-D-glucanen worden genoemd.

Wetenschappelijk onderzoek naar medicinale paddenstoelen

Er wordt inmiddels steeds meer onderzoek gedaan naar medicinale paddenstoelen. Daarbij wordt voornamelijk onderzoek gedaan naar het effect van de (1-3) en (1-6) bèta-D-glucanen die in grote getalen terug te vinden zijn in medicinale paddenstoelen.

Gezondheidsvoordelen bèta-D-glucanen

Vele (chronische) ziekten van onze huidige tijd hebben hun oorsprong in problemen binnen het immuunsysteem. Het immuunsysteem bevat een controlerende en coördinerende functie, wat ook wel immunomodulatie wordt genoemd. Wanneer dit uit balans is, krijgen ziektekiemen eerder een kans om binnen te dringen in ons lijf, met alle gevolgen van dien.

En dan komen we weer terug bij de bèta-D-glucanen. Uit onderzoek komt namelijk naar voren dat bèta-D-glucanen een van de meest krachtige immunomodulerende stoffen zijn die een gunstig effect kunnen hebben op ons immuunsysteem.

Beta D glucan

Beta D glucan

Hoe werkt het immuunsysteem?

Het immuunsysteem [1]https://www.medicalnewstoday.com/articles/320101#white-blood-cells is zeer intelligent en houdt voortdurend in de gaten of er ziektekiemen willen binnendringen in het lichaam. Er zijn zowel indringers van buitenaf (bijvoorbeeld virussen en bacteriën), als indringers van binnenuit (bijvoorbeeld kankercellen).

Wanneer deze ziektekiemen zich in het lichaam willen verspreiden, produceren de immuuncellen een korte hevige ontstekingsreactie om de indringers zo snel mogelijk uit het lichaam te werken, op een manier die zo min mogelijk schade toebrengt aan het lichaam. Is ons lichaam echter overbelast (wat door een verscheidenheid aan factoren kan komen), dan raakt het immuunsysteem uit balans, wat weer kan leiden tot een ofwel verlaagde- ofwel verhoogde activiteit van het immuunsysteem.

Verlaagde- of verhoogde activiteit van het immuunsysteem

Zowel een verlaagde- als een verhoogde activiteit van het immuunsysteem kan zorgen voor veel ellende. Zo kan een verlaagde activiteit van het immuunsysteem zorgen voor infecties en het ontwikkelen van kankercellen. Een verhoogde activiteit van het immuunsysteem daarentegen, kan weer zorgen voor chronische ontstekingsreacties zoal bijvoorbeeld allergieën en auto-immuunziekten.

Samenwerking tussen bèta-D-glucanen en immuuncellen

Waar immuuncellen normaal gesproken zelfstandig in de aanval gaan om ziektekiemen te elimineren, hebben wetenschappers geconstateerd dat bèta-D-glucanen zich hechten aan de oppervlakte van de immuuncellen en deze, door samenspanning van hun krachten, hun aanval beter kunnen coördineren. Deze samenwerking zorgt uiteindelijk voor een betere en efficiëntere respons van het immuunsysteem.

Bèta-D-glucanen en kanker

Waar bèta-D-glucanen het immuunsysteem kunnen helpen bij het buiten houden van- en vechten tegen ziektemakers van buitenaf, zijn er aanwijzingen gevonden dat bèta-D-glucanen ook kunnen ondersteunen bij het aanvallen van indringers van binnenuit, zoals bijvoorbeeld kankercellen.

Er wordt gedacht dat bèta-D-glucanen in samenwerking met bestaande immuuncellen zorgen dat de groei van de kankercellen afneemt en dat er een versterkte immuunrespons [2]Fungal compound beta-glucan can be used to train innate immune system to target cancer cells, says study Firstpost.com – 30-10-202 tegen deze lichaamseigen indringers ontstaat.

In China en Japan wordt de beta-D-glucaan Lentinan, verworven uit Shiitake [3]https://www.reishi-extract.nl/product/extracten/shiitake-mushroom-tincture-lentinula-edodes-extract-kaapa-health/klinisch ingezet bij de behandeling van verschillende vormen van kanker [4]https://www.sciencedirect.com/topics/biochemistry-genetics-and-molecular-biology/lentinan

Medicinale paddenstoelen; bron van bèta-D-glucanen

In met name China en Japan worden paddenstoelen al vele duizenden jaren gebruikt vanwege hun enerzijds culinaire en anderzijds hun medicinale kwaliteiten. Het heeft even geduurd maar ook in het westen raakt men steeds meer geïnteresseerd in de voordelen van het nuttigen van medicinale paddenstoelen [5]Are Mushrooms the Future of Wellness? NYT – 18-09-2020

En dat is niet gek, aangezien alle medicinale paddenstoelen grote hoeveelheden bèta-D-glucanen bevatten.

Wil jij nu zelf ervaren wat medicinale paddenstoelen kunnen doen voor jouw immuunsysteem?

Neem een kijkje in onze webshop!

References

References
1 https://www.medicalnewstoday.com/articles/320101#white-blood-cells
2 Fungal compound beta-glucan can be used to train innate immune system to target cancer cells, says study Firstpost.com – 30-10-202
3 https://www.reishi-extract.nl/product/extracten/shiitake-mushroom-tincture-lentinula-edodes-extract-kaapa-health/klinisch
4 https://www.sciencedirect.com/topics/biochemistry-genetics-and-molecular-biology/lentinan
5 Are Mushrooms the Future of Wellness? NYT – 18-09-2020