Lion’s Mane: De breinbooster vol gezondheidsvoordelen

Lion's Mane

De medicinale pruikzwam

Is het een pruik? Is het een Hongaarse herdershond? (Eerlijk, deze zou je voor de grap eens moeten Googlen…)

Nee. Het is Lion’s Mane!

Zijn ‘waterval’ aan crème witte draden doet inderdaad denken aan de weelderige manen van een leeuw. En met zijn potentie tot stimuleren van focus, concentratie en het ondersteunen van de zenuwcellen komt de leeuwenkracht van deze paddenstoel eveneens duidelijk naar voren. Een kapsel waar menig mens jaloers op zou zijn. Maar wat heeft Lion’s Mane, ook wel Pruikzwam genoemd, nog meer in petto?

Wat is Lion’s Mane?

Lion’s Mane wordt met name in China en Japan gezien als een ware delicatesse. Het vruchtvlees van de paddenstoel heeft een beetje de smaak en textuur van gekookte kreeft. Lion’s Mane is een parasitaire schimmel die groeit op zowel levende- als dode loofbomen. Hij voelt zich het meest aangetrokken tot beukebomen, maar is soms ook te vinden op eiken of acacia’s.

Oorspronkelijk groeide Lion’s Mane in Noord-Amerika, Europa en Azië. In Europa echter wordt hij steeds zeldzamer. Om die reden is deze paddenstoel op de rode lijst van bedreigde paddenstoelensoorten gezet en mogen deze niet meer worden geplukt.

De pruikzwam aka Lion's Mane

(Lion’s Mane zijn ‘wilde haren’)

Geschiedenis van Lion’s Mane

Voor het eerste gebruik van Lion’s Mane moeten we minstens 2000 jaar terug in de tijd. Lion’s Mane was toen, vanwege zijn culinaire en medicinale eigenschappen, enkel voorbehouden aan de adel in het oude Japan en China. Later werd de paddenstoel steeds meer toegankelijk voor de rest van het volk. Onder Boeddhistische monniken was de medicinale paddenstoel ook populair. Zij kookten de Lion’s Mane lang en trokken hier een sterk geconcentreerde thee van. Zij meenden dat deze thee focus en concentratie bracht. Ideaal dus voor hun meditatiebeoefening! En jaren later lijkt dit gedachtegoed van de monniken, inderdaad te kloppen…

Gezondheidsvoordelen van Lion’s Mane

Naast dat Lion’s Mane dus een graag geziene gast is in de Aziatische keuken, bezit deze medicinale paddenstoel ook bijzondere gezondheidsvoordelen.

  • Bevat krachtige polysacchariden en bèta-D-glucanen
  • Is 1 van de 4 paddenstoelen met de hoogste waarden aan antioxidanten
  • Is een zogenaamde ‘noöptropic’
  • Lijkt de belangrijke hersenverbindingen NGF en BDNF te stimuleren

Blijf vooral verder lezen als al deze woorden zorgen voor grote vraagtekens!

Lion’s Mane: bron van antioxidanten

Lion’s Mane is dus een goede bron van antioxidanten. Antioxidanten helpen het lichaam om schade tegen te gaan die kan ontstaan door vrije-radicalen. Dit kunnen we het best uitleggen aan de hand van een voorbeeld. Als je een appel in stukken snijdt zal je eerst een frisse witgelige kern aantreffen. Laat je de appel echter een paar uur onbeschermd en niet gekoeld op het aanrecht staan, dan zul je merken dat de appel verkleurd is naar een minder smakelijke bruine bedoeling. De drijvende kracht achter dit proces wordt ook wel ‘oxidatie’ genoemd. Dit kun je tegengaan door de appel te besprenkelen met een beetje citroensap. Citroensap is een mooie bron van antioxidanten welke het oxidatieproces kan vertragen.

Antioxidanten: beschermers tegen vrije-radicalen

Antioxidanten kunnen onze lichaamscellen op eenzelfde manier beschermen tegen de schadelijke invloed van vrije-radicalen. (Cel)veroudering kan hierdoor worden tegengegaan en het immuunsysteem kan hiermee worden ondersteund. Voor als je meer wilt leren over Antioxidanten; in ons blog over Chaga gaan we hier dieper op in.

Antioxidanten

Lion’s Mane als noötropic

Naarmate we ouder worden gaan onze hersenfuncties achteruit. Veel mensen krijgen op latere leeftijd om die reden dan ook te maken met de welbekende vergeetachtigheid of krijgen last van een gebrek aan focus. De oorzaak hiervan ligt in hersencellen die in de loop van de jaren zijn beschadigd of neuronen (zenuwcellen) die zijn gekrompen.
Er zijn meerdere onderzoeken, met name dierproeven, gedaan naar de effecten van Lion’s Mane, waarbij het lijkt te kloppen wat de oude Boeddhistische monniken al dachten: Lion’s Mane lijkt onze geest te stimuleren. Deze paddenstoel wordt om die reden dan ook onder de zogenaamde ‘noötropics’ geschaard. Dit zijn natuurlijke- of synthetische substanties die mogelijk bij kunnen dragen aan het behoud van gezonde hersenfuncties. In Lion’s Mane zijn vanuit de wetenschap actieve bestanddelen ontdekt die de aanmaak van NGF en BDNF stimuleren.

NGF (Nerve Growth Factor)

De paddenstoel bevat twee stofjes, te weten: hericenones en erinacines. Uit onderzoek komt naar voren dat dit de werkende stoffen zijn die NGF (Nerve Growth Factor) stimuleren. NGF, ook wel zenuwgroeifactor genoemd, is een neurotrofine. Neurotrofines zorgen dat neuronen optimaal blijven werken en daardoor niet uitsterven. Een neuron zorgt ervoor dat ons brein informatie kan ontvangen, informatie op de juiste manier kan verwerken en dat informatie door kunnen worden gegeven tussen de neuronen onderling. NGF stimuleert ook de aanmaak van nieuwe myelinescheden. Dit zijn omhulsels gemaakt van vetweefsel die een laagje leggen om zenuwcellen, waardoor deze worden beschermd. Daarnaast helpt NGF ook om neurale paden in de hersenen sterker te maken.

Neurale paden voor leren en voor het geheugen

Een voorbeeld van hoe het proces van het maken van een nieuw neuraal pad in zijn werk gaat: een leuk nieuw liedje op de radio. Je hoort het liedje wat vaker, begint de melodie te herkennen en na een poosje kan je het hele lied woord voor woord meezingen!
Dit is het wonderlijke werk van het ontstaan van een nieuw neuraal pad, dat steeds sterker wordt naarmate we meer leren. In dit proces speelt NGF dus een belangrijke rol.

BDNF (Brain Derived Neurotrophic Factor)

Hericenones en erinacines, de werkzame stoffen uit Lion’s Mane, stimuleren ook de aanmaak van BDNF (brain derived neurotrophic factor). BDNF is een eiwit die nieuwe cel aanmaak stimuleert en helpt om bestaande cellen te versterken.
Uit wetenschappelijk onderzoek komt naar voren dat BDNF helpt om de hersenplasticiteit te verhogen waardoor de hersencellen veerkrachtig blijven in tijden van stress en tijdens het ouderdomsproces.

Recept: ‘Brein boost’ – Groene smoothie met Lion’s Mane

Je weet wat ze zeggen: Een groene smoothie a day, keeps the doctor away!
En helemaal met een shot Lion’s Mane, welke kan helpen om je brein een boost te geven voor een dag vol productiviteit en focus.

Benodigdheden:
Blender (of in geval van nood: staafmixer + kom)

Ingrediënten:
(Recept voor 1 persoon)

    • 1 Pipetje Lion’s Mane tinctuur (Hericium erinaceus extract) – KÄÄPÄ Health
    • 1/2 Avocado
    • 1 Banaan
    • 2 Handenvol bladgroenten (spinazie, andijvie, boerenkool)
    • Klein handje (bevroren) mangostukjes naar smaak
    • 500 ml kokoswater
    • 2 Takjes verse munt
    • 1 Eetlepel kokosolie (extra virgin)
    • 1 Eetlepel lijnzaad
    • 1 Eetlepel chiazaad
    • 2 Eetlepels havermout

Bereidingswijze:
Doe alle ingrediënten in de blender en mixen maar! Wanneer de ingrediënten een romige gladde massa vormen, is jouw ‘brein boost’ smoothie klaar. Je zou deze lekkere smoothie natuurlijk ook kunnen maken en/of mengen met onze andere medicinale paddenstoelen tincturen. Geniet ervan!